neděle 26. června 2011

RC Review: Claudia Grayová-Na druhé straně

Akademie Evernight- Na druhé straně
Bianca je přízrak, Lucas je upír. V podstatě by se měli nenávidět, ale oni se milují. Zvládli spolu snad všechno. Vydrží ale jejich láska i v momentě, kdy se Lucas musí vrátit na Evernight, který je pro Biancu jakožto přízrak nebezpečný?



Z obálky knihy se na nás dívá stejný obličej dívky, jako v předchozích 3 dílech, který pravděpodobně znázorňuje Biancu. Ovšem opět prošel změnou barevného nádechu-tentokrát je bílý, s tajemnými stříbrnými obrysy. Hned, jak se na knihu podíváte, dýchne na vás přízrak. Obálka je povedená, přesně odráží obsah knihy.
Co se týče názvu "Na druhé straně", každého z nás v souvislosti s koncem předchozího dílu napadne jiné vysvětlení. Anotace nám sděluje, že se Bianca s Lucasem ocitli každý na druhé straně-je tím myšleno to, že z Biancy je přízrak a z Lucase upír, a jejich 'rasy' se nenávidí. Pokud si ale nepřečteme anotaci a zabýváme se pouze tím, co se stalo v minulém díle, je nasnadě další vysvětlení. Název knihy totiž může symbolizovat to, že je Bianca mrtvá, tedy jaksi "na druhé straně",i když může nadále přebývat na místech světa živých, které se nějak vážou k jejímu životu. Tuto teorii podporuje i originální název knihy Afterlife, neboli posmrtný život.

V první kapitole se nedozvídáme nic nového, je o tom, jak se mrtvý Lucas probudil-jako upír. Proč že je to nezáživné? Přečetli jsme si to totiž už v "Přesýpacích hodinách", tudíž jsme přišli o dramatický začátek knihy. Lucas je tedy upír-bytost, kterou byl vychován nenávidět. Bianca si s hrůzou uvědomuje, že se Lucas změnil, na prvním místě je teď pro něj totiž krev, a až za ní Bianca a jeho (lidští) přátelé. Navíc ho objeví Černý kříž a Lucas se hned v první den svého upírského života potýká s nutkáním zabít vlastní matku. Spor vyřeší Bianca, která Kate ovládne a přinutí ji Lucasovi nic neudělat a odjet. On už ale není v bezpečí, a navíc nedokáže zvládat svou touhu po krvi, a tak s Biancou učiní jedno z nejtěžších rozhodnutí. Lucas se musí vrátit na Evernight, tentokrát jako plnohodnotný upíří student, do spárů ředitelky Bethanyové. Aby byl život na Evernightu pro oba ještě složitější, na Biancu tam čeká nebezpečí na každém rohu díky již zmíněné ředitelce, která z neznámého důvodu loví přízraky, a Lucas trpí nočními můrami. Bianca se mu do snů pokusí vlézt a zjistí, že ho noc co noc straší Balthazarova sestra Charity Biančinou smrtí na sto způsobů. Bianca záhy, když se pokusí zasáhnout do děje snu, přijde na to, že zranění, které tam utrpí, z jejího nehmotného těla přízraku nezmizí, a ke všemu bolí jako čert.
Zvládnou Bianca a Lucas svůj ještě problematičtější vztah? Dokáže Bianca přežít snahy Charity i Bethanyové o její definitivní likvidaci? Proč vlastně Bethanyová loví přízraky? Kdo je tajemný mocný přízrak Christopher?
A pro milovníky happyendů, jako jsem já, nejdůležitější otázka…Má tento příběh šťastný konec?
Jestliže nás odpovědi na tyto otázky zajímají, nezbývá nám nic jiného, než si poslední díl Akademie Evernight přečíst.

Kniha je čtivá, přesně ten typ, který vás drží vzhůru dlouho do noci, protože přece nemůžete přestat číst zrovna "když se tam toho tolik děje!". Díkybohu nepatří mezi ty knihy, kdy se pracně prokousáváte nudným dějem, aby se na konci konečně něco stalo-v této knize se totiž něco děje nebo řeší neustále.
Pokud rádi o knihách přemýšlíte, rozhodně je toto kniha pro vás. Prostě vás nenechá na pokoji, dokud i po skončení nevymyslíte všechny "co kdyby" a nepřeberete si do detailů celý děj.
A nakonec jedna věc, která mě trochu mrzela, a to, že předměty vymyšlené autorkou jsou příliš složitě popsané. Stejně si je prostě nedokážete představit, tak si v mysli raději představíte svůj vymyšlený obraz předmětu. To je asi jediná věc, která mi vadila, rozhodně to převážily ostatní dojmy z této kvalitně napsané knihy s velmi dobře vymyšleným dějem.

Recenze je z webu fantasya.cz

1 komentář:

  1. Tahle série se mi líbila, ale 4. díl mě zklamal.. Nějak se mi nelíbilo, jak to dopadlo s Biancou :D, ale jinak skvělé čtení a Balthazar ♥ :)

    OdpovědětVymazat