středa 31. července 2013

RC Review: Nádherná temnota

Láska smrtelníka a Zaklínačky - to zní jako pěkný průšvih. Lena Duchannesová krom toho není obyčejná Zaklínačka a Ethan Wate obyčejný smrtelník. Když se ale naše Zaklínačka tak trochu zblázní a Ethan se jí vydá hledat do světa, kam vůbec nepatří, to je příběh Nádherné temnoty.


Ethan Wate byl úplně normální středoškolák, dokud nepotkal Lenu Duchannesovou, tajemnou Zaklínačku. Všechno bylo skvělé, než se Lena o svých šestnáctých narozeninách vyhnula Vyžádání, nerozhodla se tedy, zda se přidá na Světlou či Temnou stranu. Najednou vypadá Lena zvláštně a chová se ještě zvláštněji. Co je také normálního na tom, když si někdo hoví na stropě svého pokoje? Krom toho se Lena po smrti svého strýčka, kterou si klade za vinu, uzavřela do sebe. A aby toho nebylo málo, na scéně se znovu objevuje Lenina Temná sestřenice Ridley a tajemný motorkář Josh. Ti dva se stanou Leninou nejčastější společností a Ethan má pocit, že ji ztratil, což se také vzápětí stane - Lena oznámí, že se svými novými přáteli odchází, aby se vyhnula Vyžádání, a s Ethanem se v podstatě rozejde. Ethan ale nelení a vydá se s mladou Strážkyní Liv a svým nejlepším přítelem Linkem Lenu hledat do zaklínačského Podzemí.

Na druhý díl série Kronika prokletých zaklínačů jsme si počkali tři měsíce, a během té doby mohli čtenáři lehce zapomenout na prapodivný jazyk, kterým je kniha napsána. Nespisovná změna koncovek se dá ještě jakž takž překousnout, ačkoli z toho asi nikdo není odvázaný. Ale změna z být na bejt už je pro oči vážně trochu moc. Chvíli trvá si na tento styl znovu zvyknout, a i navzdory tomu ze sebe nejeden čtenář při čtení spojení u týhle historky stejně vyrazí podrážděný povzdech.

I přes tento drobný jazykový zádrhel je však Nádherná temnota stejně čtivá jako první díl a rozhodně není nudná. Od začátku do konce se něco děje, i když se to zdá být matoucí a na první pohled nepochopitelné. Hned na začátku je třeba si vzpomenout, co bylo o Vyžádání napsané v Nádherných bytostech (snad i znovu do knihy pro jistotu nahlédnout), a pak se teprve postupně propracovat k tomu, jaké to mělo následky v budoucnu.

Každou něžnou duši potěší, že i tuto knihu provází stín přítomnosti Ethanovy mrtvé matky a otcovo psychické zhourcení, jež jen završuje americké rodinné drama. Mírně nerozluštitelná je postava Liv, mladé dívky, která se chce jednou stát Strážkyní, ale přitom zároveň porušuje většinu základních pravidel Strážkyň - například tím, že se přímo plete do vývoje událostí, což mají zakázáno. Také se stává součástí nově vzniklého milostného čtyřúhelníku Liv-Ethan-Lena-Josh, jenž ale ve skutečnosti existuje jen v Ethanově a Lenině fantazii poháněné žárlivostí.

Jak to všechno dopadne? Vyhne se Lena nakonec Vyžádání? Nezbývá než netrpělivě čekat na vydání třetího dílu, což by mělo být na jaře 2012, protože Nádherná temnota kromě odpovědí přináší i další palčivé otázky.

Po přečtení čtenář na knihu rozhodně nezapomene, naopak o ní ještě hezkou chvíli popřemýšlí a má slušnou chuť přečíst si i pokračování.

Tuto recenzi jsem napsala pro web fantasya.cz

5 komentářů:

  1. Tak dneska to šlo snadno :) Tuhle sérii jsem zatím nedočetla, sekla jsem se u druhého dílu, který mě už tak nějak nechytl, ale asi tomu dám ještě jednu šanci :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ta dneska si myslím, že je to tahle knížka :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mthreevege :) .. Tak nejsem jediná, která si to myslí? :)

    OdpovědětVymazat
  4. Řekla bych, že je to tato kniha, ale je to pouze tip (slyšela jsem o ní dříve a docela mi to na ten popis sedí, ale nečetla jsem ji).

    OdpovědětVymazat
  5. O téhle sérii jsem slyšela, ale abych byla upřímná, moc mě neláká. Tak nějak jsem podobných příběhů přesycená. Ale asi to nemusí být úplně špatné.

    OdpovědětVymazat