středa 31. července 2013

RC Review: Trápení

První díl všemi fanoušky Vampýrské akademie dlouho očekávané nové série od jejich oblíbené autorky je konečně tady. Richelle Mead přesedlala z vampýrů na sukubu, žijící na obyčejném předměstí Seattlu, a její svět plný nadpřirozených přátel. Už anotace vás bezpochyby navnadí. Co tedy můžeme od této knihy očekávat?
Kdybyste chtěli rychle a stručně charakterizovat Georginu Kincaidovou, řekli byste o ní, že je to sukuba, která https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjFnLyZMhkMWzz1Dnb_JG0rxbkNSUHAMoGWiuSVNdv-wcfHy76ioSfKHswqffujGKa4eQ4CWhvcw6bRL3Gd3KcYd9cYHwCSuEZ9MySDu9cO4dvhezoxZhrCtjJ5qwYFVZATo4pwur7jca08/s1600/l_bs_0690.jpgnechce být sukubou. Žije v Seattlu, pracuje v knihkupectví a muže od sebe odhání, dokud není nezbytně nutné ukojit její sukubí hlad. Trochu zvláštní na zlou nadpřirozenou bytost, že? Není divu, že její nadřízený - arcidémon Jerome - není spokojený s Georgininou prací. Potíž ale je v tom, že sukuby mají obrovské charisma, které neuvěřitelně přitahuje všechny smrtelné muže. K tomu dodejte dokonalý vzhled, který si díky své schopnosti měnit podobu můžou kdykoli ještě vylepšit. Je tedy přirozené, že přitahuje každého muže, o kterého zakopne - ať už je to spisovatel Seth, kolega Doug nebo tajemný Roman. Georgina ale dělá všechno pro to, aby si je udržela od sebe a zachránila tak jejich životní sílu.
Aby toho nebylo málo, v Seattlu náhle začínají umírat nadpřirozené bytosti, které by měly být nesmrtelné. Georgina přitom dostává záhadné vzkazy - zdá se, že přímo od vraha. Jeden z jejích nejlepších přátel, skřet Hugh, je ošklivě napaden a poraněn, a to by žádný smrtelník nedokázal. Georgině tedy začíná být jasné, že to musí způsobovat někdo nesmrtelný. A vůbec se jí nelíbí, že napadá její přátele.
Kniha má zajímavý příběh, ve kterém se prolíná Georginin problém s muži, její pátrání po vrahovi a střípky z jejího lidského života. Nakonec se dozvídáme i důvod, proč Georgina uzavřela smlouvu s ďáblem a stala se sukubou. Čtenáře krom této skutečnosti ke knize poutá Georginin skvělý humor, drzé průpovídky a pohotové odpovědi.
Zprvu ale není jasné, kdy přesně a jak moc sukuba mužům podle autorky ubližuje. Tato nevědomost trvá víceméně až do velmi pokročilé části knihy, samozřejmě pokud sami nedisponujete nějakými informacemi o sukubách obecně. Také vás možná zarazí skutečnost, že prvních pár desítek stránek nemáte téměř žádnou šanci vyznat se ve jménech, minimálně dokud nejsou zmíněna několikrát. Postav tady přece jenom není málo.
Richelle Mead po bestselleru Vampýrská akademie zřejmě zaútočila na starší čtenáře a čtenářky - v knize nechybí plno erotických scén, které zřejmě nejsou vhodné pro všechny zapřísáhlé fanoušky VA. Rozhodně ale nezklamala, Trápení je napsáno skvělým stylem, a jak jsem se již zmínila, je to doslova magnet, který vás nepustí a po zaklapnutí knihy vás nutí nedočkavě čekat na pokračování.
Recenzi jsem napsala pro web Fantasya

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze :)
    Mně osobně se knížka teda moc nelíbila.. Georgina mi přišla jako absolutně nemožná postava a celou dobu jsem se do knížky prostě nemohla začíst...

    OdpovědětVymazat
  2. Sukubu bych si moc ráda přečetla :))

    OdpovědětVymazat