čtvrtek 3. října 2013

Minirecenze: 50 odstínů naposledy



V září u nás vyšel nejnovější počin E L James - poslední díl bestsellerové trilogie „pro ženy“ Padesát odstínů, tentokrát s názvem Padesát odstínů svobody.
V této závěrečné knize se čerstvě vdaná Ana Greyová potýká se zjištěním, že soužití s padesáti odstíny Chistiana je snad ještě těžší, než čekala. Navíc má Christian jakožto jeden z nejbohatších mužů Ameriky přirozeně několik nepřátel, z nichž minimálně jeden se zřejmě snaží ublížit jemu i celé jeho rodině. A když se konečně v tomto směru dá všechno do pořádku a Ana se odváží doufat v poklidný život, stane se něco, co obrátí jí i Christianovi celý život naruby…
Svůj názor na knihu bych ráda začala ujištěním, že ten, kdo má rád kvalitní a myšlenkově náročné knihy, si ani v posledním dílu série nepřijde na své. Zhruba do strany 27 děj vypadá jako pouhá zamilovaná slátanina, ale pak přichází první „vnitřní bohyně“. Po desátém opakování tohoto slovního spojení má člověk mírné nutkání tlouct hlavou do zdi a po pátém „kňourání“ se toto nutkání stává stále naléhavějším. Toto vše jsem ochotná přejít, ale vadí mi, jaký bezduchý zaláskovaný směr kniha v posledním dílu nabrala. Happy end mě samozřejmě jako asi každou dívku potěšil, ale za sebe musím říci, že je to zbytečně rozsáhlá snůška zamilovaných průpovídek. Navíc jsem si při čtení častokrát povšimla, že hlavní dějová linie podezřele vypadá, jako by byla sestavena z částí děje ságy Stmívání a autorka se to ani nesnažila skrýt.
Samozřejmě nechci knize jen křivdit, proto musím uznat, že je v ději jedna napínavá pasáž, která mě pohltila. Ale to je za mě všechno…Závěrečný díl Padesáti odstínů je prostě nenáročná oddechová kniha pro ženy, které mají takové čtení rády.

3 komentáře:

  1. Tak keďže to je pôvodne fan fiction na Twilight, ja už od začiatku séria badám veľké podobnosti 8D Tu to tiež nebolo inak. Jediná akčná záverečná scéna je prakticky prekopírovaná z 1. dielu Twilightu.
    Ale sériu mám rada, nie je to moje najobľúbenejšia a možno si už tento žáner viackrát neprečítam, ale neľutujem prečítanie, aspoň mám skúsenosť aj s týmto žánrom, je jasné, že dokonalé to byť nemôže, ale číta sa to veľmi dobre 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Já se už pár měsíců nemůžu prolouskat prvním dílem :D

    OdpovědětVymazat
  3. označila jsem tě v Liebster Award (tady je odkaz: http://www.wayllsbookstore.blogspot.cz/2013/10/liebest-award-tag.html ) snad ti to nevadí a zapojíš se :)

    OdpovědětVymazat