středa 19. února 2014

Výstup z VA re-reading challenge

ronnies-books.blogspot.cz

Moje zamyšlení se nad názvem (spoilery!):

Pokud byl některý z názvů zmíněn v textu, už jsem to zapomněla, můžete tedy ocenit mou skvělou fantazii :D

1. Vampýrská akademie

No dobře, tohle je asi jasné:) Klasický první díl delší série, který se jmenuje stejně jako celá série.

2. Mrazivý polibek

Myslím si, že Mrazivý polibek může symbolizovat okolnosti Masonovy smrti, které zapůsobily na Rose jako studená sprcha, což by se podle mě dalo interpretovat i jako mrazivý polibek. Nebo může jednoduše symbolizovat "polibek smrti" pro Masona.

3. Stínem políbená

Za mě také celkem jasné, Rose s Lissou totiž odkrývají různá nová (a nepříjemná) fakta o stínem políbených, kolem čehož se točí celá kniha.

4. Krvavý slib

 Rozhodně se týká Rosina slibu, že Dimitrije vysvobodí ze Strigojího zatracení tak, že ho zabije. Slovo "krvavý" může mít podle mě kromě samotné vraždy i spojitost s tím, že Rose Dimitrijovi na Sibiři dávala krev. Kdybych chtěla jít ještě více do hloubky, mohla bych říct, že Rose "krvácí" srdce ze ztráty životní lásky.

5. Spoutáni magií

 Tak, tohle vyžadovalo více přemýšlení. Původně jsem myslela na pouto mezi Rose a Lissou, ale to by v názvu bylo buď "spoutány", nebo "spoutání". Nakonec jsem dospěla k názoru, že název mluví o jakémsi poutu mezi Dimitrijem a Lissou, která ho magií éteru osvobodila. A protože jsem toho názoru, že nic není černobílé, ráda bych do významu názvu zahrnula pouto mezi Rose a Dimitrijem, které časem spíše sílí, než slábne. No a nakonec se podle mě název vztahuje k celé morojské společnosti, která je nucena popasovat se s různými možnostmi magie a která je spoutána zastaralými názory.

6. Poslední oběť

 Nad tímto názvem jsem přemýšlela asi od prvního přečtení, dal mi opravdu zabrat:) Ani teď nedokážu jednoznačně říct, jaký by mohl mít význam, proto znovu nabídnu více možností. Klíčovým slovem je tentokrát určitě "oběť". Rose se podle svých úmyslů naposledy obětuje pro Lissu, tentokrát totiž měla být tato oběť definitivní, když se Rose vrhla do cesty kulce...Také Lissa musela obětovat další věc, tentokrát nic menšího, než celý zbytek svého soukromí. Další obětí je Jill, která se musí stát jednou z nejvíce ohrožených osob morojského světa, aby se Lissa mohla stát královnou. A v poslední řadě bych ráda vyzdvihla Sydney, která obětovala svou alchymistickou hrdost a pověst, aby pomohla "stvůrám noci".



1 komentář:

  1. Parádní myslenky��. Souhlasim se vším. Nejvíc mi sedí Posledni obet

    OdpovědětVymazat