neděle 25. ledna 2015

Read or not || Falling for the ghost of you


Kniha Falling for the ghost of you mi byla dlouho doporučována ze všech stran, než jsem se konečně rozhodla ji přečíst - přece jen u nás zatím nevyšla a co si budeme nalhávat, na čtení v angličtině je prostě potřeba víc času. Ale jsem ráda, že jsem se k tomu odhodlala, protože jsem jen lehce nahlédla do nějakého fan překladu a regulérně mi z něj naskočila husí kůže :D Tak, a teď ke knize...
Anotace (zkrácená):
Sedmnáctiletá Violet Mercer po návratu domů z letních prázdnin v Havaji zjistí, že ji přítel podváděl. A jako by toho nebylo málo, její matka se vdává za muže, kterého potkala jen nedávno.
Věci se stanou ještě trapnějšími ve chvíli, kdy se Violet seznámí se svým novým bohatým nevlastním otcem a jeho nádherným synem - sexy klukem, před kterým ze sebe udělala blázna ten stejný den jen o pár hodin dříve! Zane O'Connor je sexy a okouzlující, a také mimo její ligu. Kvůli několika shodám náhod musí Violet bydlet měsíc se Zanem. A během té doby se přátelství změní v něco jiného… něco silnějšího, než Violet kdy čekala.
Ale Zane před ní něco skrývá - něco tak velkého, že by je to mohlo rozdělit, pokud by se Violet dozvěděla pravdu. Proto mu nemůže plně důvěřovat. Už se jednou spálila - je ochotna to znovu riskovat.

No, má to být New Adult a vypadalo to vážně zajímavě, tak kdo by odolal. Jenže...
Violet se ze začátku zdá jako taková normální a celkem vtipná sedmnáctiletá holka, která asi tak do konce života zůstane nepolíbená a nervózní přeříkávání má po své mámě. Nicméně, po pár stranách už mi tak vtipná nepřipadala a některé situace s přeřeky byly vyloženě trapné - no tak, kdo řekne pod vlivem nervozity o své dceři, že pracovala jako šlapka, když to byla práce v pekárně? A kdo zařve jen tak slovo penis uprostřed konverzace?



Dějová linie pojďme sbalit nevlastního bratra je fajn, i když místy také lehce absurdní, ale to se ještě dá odpustit. To, jak Violet nahání Zanea, je celkem zábavné, až na ty trapné přeřeky. Zhruba první polovina knihy se čte celkem dobře a až na občasné úlety na ní není nic špatného. Druhá polovina se ale uvede prvním klišé - to by nebylo nic špatného, kdyby to tím skončilo. Jenže neskončilo, druhá polovina knihy je sumou víc a víc klišoidních zvratů, kdy se ve mně nejdříve probudila holčička s ambicemi stát se princeznou a na konci už zbylo jen znechucení.

Falling for the ghost of you nese žánrové označení New Adult.


To by mě vážně zajímalo, proč. Možná kvůli pár slovům typu penis a přiznání existence sexu, který by si hlavní protagonistka už ráda vyzkoušela? Já bych tomu možná tak dala označení PG-13, ale tohle není NA ani kdybych zavřela obě oči. Naopak je to spíš typ knihy, který bych si užila zhruba v těch 13, kdy mě fascinovala láska a ještě jsem chtěla být princeznou.

Nicméně, kniha je napsaná prostě špatně, a to je něco, co mi vadí - o autorce se rozhodně nedá říct, že by měla chytlavý a nezapomenutelný styl psaní. Celkově bych tento počin přirovnala k americké teenage komedii s místy stupidním humorem, takže pokud něco takového máte rádi, směle do toho. Já už nikdy více.

Takže, to read or not to read?

READ:
  • pokud máte rádi moderní pohádky
  • pokud vám nevadí celkem špatný styl psaní
  • pokud máte rádi americké teenage komedie
  • pokud vás láká zápletka o lásce nevlastních sourozenců
  • pokud vám připadají vtipné situace zahrnující řev náhodných slov
  • pokud umíte anglicky - rozhodně nečtěte fan překlady
NOT:
  • pokud máte rádi napětí
  • pokud cílíte na NA žánr
  • pokud nesnášíte přeslazené moderní pohádky a klišé je pro vás sprosté slovo
  • pokud byste nejradši nakopnuli otravné hlavní hrdiny
  • pokud vám vadí špatně napsaná kniha
  • pokud neumíte anglicky
  • pokud vám nepřijdou vtipné americké teenage komedie


1 komentář:

  1. Ve všem s tebou souhlasím! Bohužel nečtu anglicky, takže jsem četla otřesný fan překlad... Už nikdy, to se radši anglicky naučím! :-D

    OdpovědětVymazat