pondělí 9. listopadu 2015

Knihomol je tvor podivný

 
Pamatujete si Bořiče mýtů? Na základě tohoto tématu jsem napsala tento článek z recese inspirovaný stylem fejetonu, je tedy smyšlený a schválně přehnaný. Bere s nadhledem to, co se o knihomolech říká. Rozhodně není nenávistný k odlišným lidem!

Jak se tak pohybuji po Praze, často narazím na živoucí příčiny mýtů o knihomolech. Třeba minulý týden - v klidu a kultivovaně sedím v metru s čtečkou v ruce, přičemž najednou přistoupí velmi zvláštní pán. S dlouhými zacuchanými vlasy vypadá jako příznivec přírodních lidí, na nose má kulaté brýle ve stylu Harryho Pottera a chodidla mu vykukují ze sandálů (venku bylo maximálně 10°C). Na sobě má vytahanou flekatou mikinu a stejně hrozné kapsáče. U nohou mu leží pes. A sladká tečka? V jedné z kapes svých vytahaných kapsáčů má zastrčenou tlustou knížku, kterou po chvíli vytáhne a pohrouží se do čtení.

O pár dní později nastoupím do tramvaje, najdu si volné sedadlo a už už se chci pustit do čtení, když před sebou spatřím dalšího "typického" knihomola. Tentokrát je to slečna zhruba v mém věku, očividně vyznávající dávno mrtvý EMO styl (nebo ještě žije?). Na černo nabarvené vlasy jí zakrývají polovinu obličeje, jedno viditelné oko se ztrácí pod vrstvou černé linky. Na obou rukách má aspoň deset (černých) náramků, na nohou těžké boty a na těle černé vytahané oblečení. Samozřejmě se tváří velmi smutně. A v ruce? Bichle.

V takových chvílích se nenápadně rozhlédnu, schovám čtečku, vytáhnu telefon a jako zbytek normálních smrtelníků projíždím Facebook. Jen aby mě nikdo nespojoval s takovými individui!


3 komentáře:

  1. Skvělé! :D Hádám, že nechápavci hejtujou, ale o to přece vůbec nejde. Podle mě jde o povedený článek z recese, jak nás knihomoly asi berou normální lidi :D

    OdpovědětVymazat
  2. Nemyslím, že by čtení bylo v současnosti něco nenormálního. Porůznu průběžně nacházím na různých blozích podobné články vyprávějící o tom, že okolí na milovníky čtení hledí jako na exoty, ale já se v životě s něčím takovým nesetkala. A to se pohybuji mezi lidmi, z nichž většina buď nečte vůbec, nebo pár knih za rok. A i ti, co nikdy nebyli v knihovně a knížku drželi v ruce naposledy na základce, berou mé čtenářství (pravda, zas takový knihomol nejsem, za rok zvládnu jen okolo šedesáti, sedmdesáti knih) jako naprosto normální a přirozený koníček.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zrovna nedávno už poněkolikáté narazila na článek o tom, jací jsou knihomolové... Začínal samozřejmě tím, že "brýlatí" a končil tím, že "prostě divní" :) Jak říkám, berte to opravdu s nadsázkou :)

      Vymazat