úterý 1. prosince 2015

RC: Vyvolená bohy

fragment.cz
Twylla bývala obyčejnou dívkou, až do té doby, než ji sama královna označila za vtělení Daunen, bohyně, která zabíjí pouhým dotykem.
Každý měsíc musí Twylla během Vykládání vypít jitrojed, který dělá z její kůže smrtící zbraň. Není se tedy čemu divit, že nemá přátele - jediný přítel, kterého měla, totiž zemřel její rukou...
To se ale změní, když se jejím novým strážcem stane Lief, bystrý mladý muž, který se k ní jako první chová jako k normálnímu člověku a chce se s ní přátelit, a navíc je neodolatelně přitažlivý. A pak je tu ještě Twyllin snoubenec, princ Merek, který jako by se vzpíral kruté královně a jejím zavedeným pořádkům.
Twyllin život je najednou úplně jiný, už se nedá rozlišit, co je pravda a co lež, co je správné a co špatné. Zachrání všechno láska, nebo naopak vše zničí? 

„Jsem dokonalá zbraň. Můj dotyk je smrtící.“ 
Literární debut britské autorky Melindy Salisburyové čtenáře zavede do středověkého prostředí království Lormere, kterému vládne královna krutými praktikami a hlavní hrdinka je jednou z jejích největších zbraní. Celý začátek knihy je tedy o tom, jak se Twylla cítí osamělá a zraněná i přesto, žedvoru ukazuje pouze svou kamennou tvář. Navíc se neustále obrací k bohům a promlouvá k nim, což je po nějaké době celkem iritující, ač samozřejmě pochopitelné.
Pak už nastane zvrat v Twyllině otupělosti v podobě návratu prince, který se jí snaží vetřít do přízně, a nástupu nového strážce Liefa, který zase v Twylle probouzí dívku, kterou byla předtím. Vytvoří se tedy tradiční milostný trojúhelník a Twylla se musí rozhodovat mezi tím, co chce, a tím, co je správné.
Vyvolená bohy je prostě takové milé čtení o rozhodování mezi láskou a zodpovědností, do kterého se občas připletou zajímavé podněty a člověk čeká, co z toho vyleze. Pak se kolem strany 250 smíří s tím, že už z toho nic extra napínavého a autorka si to asi nechá do dalšího dílu.
A pak to přijde.
Posledních pár desítek stran nejde přečíst pomaleji než rychlostí blesku se zatajeným dechem, protože přesně tam autorka vytáhla všechny svoje trumfy. A páni, ona opravdu umí psát! Konec knihy je zkrátka naprosto dechberoucí a věřím tomu, že se nás autorka snažila důkladně uvést do děje a v přištím dílu všechen ten potenciál zužitkuje. A brzy, prosím!

Dávám 3,5 hvězdičky a knihu doporučuji. Původně jsem zvažovala průměrné tři, protože byla kniha dobrá, ale něco mi tam chybělo. Ale ten konec byl opravdu skvělý, už se těším na další díl.
 
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

1 komentář:

  1. Ešte som nečítala, ale chcela by som, som zvedavá aká kniha bude. Škoda niektorých tých nedostatkov :-)

    OdpovědětVymazat